Energisystemet i kroppen vår

Prana er et uttrykk som ofte dukker opp i yoga, og i denne forbindelse snakker vi ofte om energikanaler og energisentre i kroppen vår.

I følge de gamle yogatekstene har vi rundt 72000 små og store energikanaler (nadis) i kroppen, og energisenterene (chakraene) er de stedene der energikanalene møtes og krysses og hvor vi tar inn energi fra omgivelsene og universet og også sender energi ut. (For å lese mer om energi, trykk her.)

Chakrasystemet

Chakra er et sanskrit (gammel-indisk) ord, som betyr hjul. Man kan også kalle chakra for «energihjul».

Vi omtaler normalt syv stykker, og vi teller dem oppover fra bunn til topp:

7-chakras

7) kronesenteret, øverst på  hodet.
6) pannesenteret, ofte omtalt som «kunnskapens øye» eller «det tredje øye».
5) halssenteret, midt i halsen.
4) hjertesenteret, i hjertehøyde midt i brystet.
3) navlesenteret, i magen.
2) bekkensenteret, ovenfor kjønnsorganene.
1) rotsenteret, mellom beina.

Grunnen til at chakraer blir mye omtalt i yoga er fordi disse sentrene danner grunnlaget for både vår personlighet, mentale og fysiske helse og spirituelle utvikling. Hvis energien flyter fritt i oss, så har vi det bra både mentalt og fysisk. Er det derimot blokkeringer i oss så vil det gi utslag i sykdom, fysiske problemer, mentale problemer og annet ubehag.

I yoga har de fysiske øvelsene vi gjør (asanas) som hensikt å løse opp i disse blokkeringene våre på det fysiske plan, altså via kroppen. Øvelsene er konstruert nettopp for å jobbe med de ulike energisentrene som igjen stimulerer, renser og stryker både lymfesystem, det endokrine system (hormonbalansen), muskler, skjelett, respirasjon, immun- og nervesystem. Meditasjon og «mindfullness», som også er en essensiell del av yoga, jobber med å løse opp blokkeringer innenfra via sinnet vårt. Målet er etterhvert å kunne ta med seg tilstedeværelsen og fokuset man lærer gjennom meditasjon også inn i den fysiske praksisen.

Ved å bruke yoga bygger man dermed opp en sensitivitet, man lærer seg til å lytte til kroppens signaler igjen, og kan dermed oppdage blokkeringer før de manifisterer seg i eksempelvis sykdom. Gjennom denne økte sensitiviteten ovenfor egen kropp og eget sinn ser man også lettere sammenhengen mellom disse to og oppdager kanskje at ens utfordringer stammer fra et annet sted enn man før hadde trodd. Kanskje er det det negative tankesettet jeg har tatt med meg fra barndommen som er roten til hodepinen og ikke de stive musklene i skuldrene? Det er nettopp kombinasjonen av disse elementene som gir så god effekt, og det er derfor yoga er et helhetlig verktøy som jobber holistisk med hele mennesket.

Når det gjelder chakraene snakker vi ofte om hvorvidt de er balansert/ubalansert eller eventuelt lukkede/åpne. Hvis vi tar hjertesenteret (nr 4) som et eksempel kan vi, på en litt forenklet måte, si at hvis dette chakraet er lukket så føler vi ikke så mye kjærlighet ovenfor andre og vi vil heller ikke føle oss elsket eller ha mye kjærlighet ovenfor oss selv. Vi kan rett og slett bli apatiske og ha begrenset evne til medfølelse og empati ovenfor andre. Er dette chakraet derimot åpent så vil vi kunne føle ren kjærlighet både til andre og mot oss selv og ha større evne til å ubetinget hjelpe andre. På det fysiske plan styrer hjertechakraet lungene, hjertet og immunforsvaret vårt, så her kan et lukket hjertechakra gi oss hjerte- og karsykdommer, lungeproblemer og nedsatt immunforsvar, mens et åpent hjertechakra kan gi oss bedre helse, styrket immunforsvar, friske lunger og godt blodomløp.

chakrasystemet

Se på det slik: Alt henger sammen; sinnet påvirker kroppen, og kroppen påvirker sinnet. Hvis en ikke føler spesielt mye kjærlighet til seg selv, hvordan tror du immunforsvaret og helsen generelt vil være? I øyeblikket der du har vært hodestups forelsket, har du noen gang ligget nede med full influensa eller vært deprimert?

Alle chakraene har forskjellige «egenskaper» og påvirker som sagt ulike deler av vår personlighet. Vil du vite mer om hvile sentre som styrer hva og hvor du kanskje trenger å jobbe mer med deg selv for å få det bedre? Vår venn og kollega Torstein har skrevet en god og kortfattelig oversikt over  hvert enkelt chakra på  sin nettside: transcendens.no

Yoga is not a religion. It is a science, science of well-being, science of youthfulness, science of integrating body, mind and soul.
― Amit Ray