Hva er meditasjon?

«Your mind is your instrument. Learn to be its master and not its slave.» Unknown

De fleste av oss forbinder meditasjon med det å sitte stille med beina i kors med lukkede øyne, litt seriøs og opptatt med vårt. Dette er dog kun en meditasjonsteknikk. Meditasjon er tilstanden en oppnår gjennom å praktisere teknikken, altså ikke noe en gjør, men noe man er.

Meditasjon er likevel oftest brukt som en samlebetegnelse for disse forskjellige psykiske og kroppslige øvelsene, som hjelper oss å øve opp vår evne til å raskt oppnå (og holde på) en bestemt sinnstilstand. Denne sinnstilstanden kan beskrives som: avslappning (både fysisk og psykisk), løsrivelse fra ukontrollert tankevirksomhet og dermed økt konsentrasjonsevne og fokus, større innsikt og forståelse av verden, en tankemessig og/eller følelsesmessig pause fra hverdagen.

Meditasjon blir ofte forbundet med østlige tradisjoner som buddhisme og hinduisme, men også i kristendommen har meditasjon en lang historie. Selve ordet kommer av det latinske «meditatio» som betyr «å dvele over», «å reflektere», «å kretse rundt»

Hovedtrekket i meditasjon kan man si er det samme som med yoga; en ren tilstedeværelse her og nå, og det er gjennom denne tilstedeværelsen at vi kan bli kjent med oss selv, våre tanker og vårt sinn.

Selve øvelsene som brukes for å oppnå dette, varierer også mellom meditasjonstypene, men kan blant annet omfatte: lydintonasjoner (mantra), sanseøvelser (som visualisering), fantasireiser, affirmasjoner, åndedrettsfokus, konsentrasjon, kontemplasjon, fri assosiasjon og avspenning.

Slik vi underviser meditasjon her på Ekvilibrium så handler det mest om å observere hva som skjer inne i deg akkurat nå. Dine følelser, dine tanker, hva som er deg i dag. Dette gjøres ved å la deg få sitte komfortabelt, med en rett rygg, lukkede øyne og la pusten gå fritt. Vi bruker ofte enkle avspenningsøvelser og pusteøvelser innledningsvis, og hovedpunktene i timen handler om konsentrasjon og observasjon.

Vi tror at gjennom å forandre ditt forhold til dine tanker kan du få et bedre forhold til både deg selv, og verden rundt deg. For mer om tankesett, klikk på denne linken.

For de som vil vite mer om meditasjon og leter etter en god tekst på norsk anbefaler vi denne teksten på Transcendens.no

Virkninger

Mange som praktiserer meditasjon sier at de opplever bedre helse, større selvtillit, ro og/eller økt styrke i kroppen eller større konsentrasjon og tilstedeværelse.

 

 «Yoga is the practice of quieting the mind.» Patanjali

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s