Hva er yoga?

«When the breath wanders the mind also is unsteady. But when the breath is calmed the mind too will be still, and the yogi achieves long life. Therefore, one should learn to control the breath.» Hatha yoga pradipika

«Yoga» er et sanskrit (gammel-indisk) ord som kan oversettes til union eller forening/sammenkomst («to yoke» på engelsk). Ordet kommer faktisk fra den trestokken eller festeannordningen som holdt oksene sammen foran plogen i jordbruk i gamledager. Når det kommer til yoga så representerer det her en forening av sinn og kropp, eller på et mer filosofisk plan; en forening av individet og Altet.

Her i Vesten forbinder vi ofte yoga kun med de fysiske øvelsene (gjerne med akrobatiske mennesker) som vi ofte finner i yogastudioer eller på treningssentere. Men yoga er mye mer enn kun det. Yoga kan være en tur i skogen, å hjelpe andre, et stille øyeblikk, lukten av myr om høsten. Dette fordi yoga handler hovedsaklig om hva som foregår på innsiden av oss, hvordan vi puster, hva vi tenker og ikke minst hvor tilstede vi er i akkurat dette øyeblikket.

I Ekvilibrium følger vi tradisjonen skrevet om i Yoga sutraene til mesteren Patanjali. Patanjali var en indisk filosof som levde ca. 200 år f.Kr. Han deler yogaens vei inn i 8 deler hvor hver del forteller noe nytt om hvordan å leve et sunt, harmonisk og meningsfylt liv. Hvert nivå bygger videre på det neste og starter med etiske leveregler og ender i meditasjon. Det er kanskje overraskende for mange at fysiske øvelser kun omtales i én av disse delene da vi i Vesten som oftest kun assosierer yoga med tøying, svetting og akrobatikk.

Man trenger derfor verken å være smidig eller myk, ung eller sterk for å drive med yoga. Bevegelighet er kun et naturlig resultat og biprodukt ved praksisen. Det samme er mental ro, bedre søvn, positivitet og glede i hverdagen. Det eneste yoga faktisk krever, og hjelper deg å oppnå, er en tiltedeværelse i øyeblikket. Yoga handler om NÅ.

Som mennesker har vi også en tendens til å manifistere mentale spenninger fysisk i kroppen vår. Ja, hvem har vel ikke kjent på stiv nakke og skuldre i perioder med mye stress? Dette går også begge veier, så et ordtak i yoga er:

«En åpen kropp vil føre til et åpent sinn.»

I den fysiske delen av yoga er det derfor et fokus på å bruke pusten for å åpne opp i kroppen, slippe spenninger og finne ro både fysisk og psykisk.

Gjennom enkle bevegelser (asanas) gir yoga deg en mulighet til å kjenne på egen pust, være tilstede i de fysiske bevegelsene og observere dine egne tanker i mens du holder på.  Via pusten kan man påvirke nervesystemet, spenne av i muskler og åpne opp i låste ledd. Dette vil igjen påvirke sinnet vårt ved at vi blir roligere, får klarere fokus, kanskje til og med blir mer tolerante, ærligere og åpne.

Alt det som er nevnt frem til nå er hva som skjer ved at man jevnlig praktiserer yoga. Dette er ikke målet i seg selv. Det finnes ingen mål med yoga. Det er ingen konkurranse, ei heller noe du skal oppnå eller bli. Om noe så er «målet» en hverdag der kroppen din ikke er noen begrensning på hva du ønsker å gjøre, og der sinnet ikke gir deg verken bekymring, stress eller uro, men kun glede.

Her på Ekvilibrium så underviser vi i klassisk Hatha Yoga, meditasjon, mer fysisk/trenings basert yoga og restorativ yoga.

Du er hjertelig velkommen til å være med å praktisere med oss. Vi tilbyr også private samtaler og hjelp om du ønsker det eller har spesielle behov du ikke føler blir møtt i timene.

 «Yoga, an ancient but perfect science, deals with the evolution of humanity. This evolution includes all aspects of one’s being, from bodily health to self realization. Yoga means union – the union of body with consciousness and consciousness with the soul. Yoga cultivates the ways of maintaining a balanced attitude in day to day life and endows skill in the performance of one’s actions.» B.K.S. Iyengar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s